Σουβλάκι “Σπετζοφάι” με πατάτες Hasselback, πίτες Naan και κρέμα αβοκάντο

Σουβλάκι “Σπετζοφάι” με πατάτες Hasselback, πίτες Naan και κρέμα αβοκάντο

από τον σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Υλικά Συνταγής

Για 2 άτομα

Υλικά:

Για το σουβλάκι σπετζοφάι
1 χωριάτικο λουκάνικο Μουτεβελής με φέτα ρίγανη και λιαστή ντομάτα
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 πιπεριά πράσινη τύπου κέρατο
2 εσαλότ ή κρεμμύδια στιφάδου
2 κ. σ. ελαιόλαδο
2 ντοματίνια

Για τις πατάτες Hasselback
2 μέτριου μεγέθους πατάτες
1 σκελίδα σκόρδο
100g βούτυρο
αλάτι

Για την Γκρεμολάτα
½ μάτσο μαϊντανός (μόνο τα φύλλα)
½ μάτσο κόλιανδρος (μόνο τα φύλλα)
½ μάτσο δεντρολίβανο (μόνο τα φύλλα)
½ μάτσο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
αλάτι,
2 σκελίδες σκόρδο
200ml ελαιόλαδο
1 καυτερή πιπεριά τσίλι
ξύσμα από 1 λεμόνι

Για τις πίτες τύπου Naan
390g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30g νωπή μαγιά
25g λιωμένο βούτυρο
120g γιαούρτι
5g ζάχαρη
135g χλιαρό νερό

Για την κρέμα αβοκάντο

1 ώριμο αβοκάντο
50g γκρεμολάτα
50g λιαστή ντομάτα κομμένη σε φέτες
αλάτι, πιπέρι
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1 φρέσκο κρεμμύδι

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια στιφάδου (ή τα εσαλότ) και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος.
Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τα ντοματίνια και τα στραγγίζουμε.
Κόβουμε τις πιπεριές στα 3 ή 4 κομμάτια ανάλογα με το μήκος τους.
Κόβουμε το λουκάνικο στο ίδιο μήκος με τις πιπεριές.
Παίρνουμε μεταλλικά ή ξύλινα σουβλάκια (Αν χρησιμοποιήσουμε ξύλινα καλό είναι να τα έχουμε μουλιάσει για να μην καούν).
Περνάμε εναλλάξ λουκάνικο, πιπεριά, κρεμμύδι, ντομάτα και ούτω καθεξής μέχρι να γεμίσει το σουβλάκι.Προθερμαίνουμε μια σχάρα ή ένα τηγάνι και ψήνουμε τα σουβλάκια μας για περίπου 10΄ γυρίζοντάς τα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Για τις πατάτες Hasselback
Κόβουμε λεπτές φέτες το σκόρδο.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τσιγαρίζουμε το σκόρδο για 4- 5΄.
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες με ένα καθαρό σφουγγάρι σε χλιαρό νερό.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε κάθετες τομές στις πατάτες χωρίς όμως να κόψουμε τη βάση τους. Οι τομές πρέπει να έχουν πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους ώστε οι πατάτες να γίνουν τραγανές.
Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα μικρό ταψάκι και περιχύνουμε το βούτυρο με προσοχή ώστε να μπει όσο το δυνατόν περισσότερο στις τομές και αλατίζουμε γενναιόδωρα. (προαιρετικά και αν μας αρέσει βάζουμε στις τομές και λίγες φέτες από το τσιγαρισμένο σκόρδο).
Ψήνουμε για 35- 40΄ στον αέρα στους 210ο.
Όσο είναι ζεστές περιχύνουμε με την γκρεμολάτα (παρασκευή παρακάτω).

tip / καλό είναι ανά 10΄ να αλείφουμε την πατάτα με το βούτυρο του μαγειρέματος για να γίνει πιο crispy

Γκρεμολάτα
Ψιλοκόβουμε πολύ καλά όλα τα βότανα δίνοντας πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο δεντρολίβανο που είναι πιο σκληρό.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμόνι, και το αλάτι.
Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε στα βότανα το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά.
Ανακατεύουμε καλά.
Για τις πίτες τύπου Naan
Τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ εκτός από το αλάτι.
Δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 5΄, προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε για άλλα 2΄ μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι .
Σταματάμε το μίξερ και αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα σκεύος. Καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος για περίπου 45΄.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε 15 κομμάτια και ανοίγουμε το ζυμάρι σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι. (Προσοχή πρέπει να καίει πολύ!)
Το λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο και ψήνουμε τις πίτες για 2- 3΄ από την κάθε πλευρά.

Κρέμα αβοκάντο

Βάζουμε το αβοκάντο καθαρισμένο σε ένα μπολ.
Το σπάμε καλά σε μορφή κρέμας με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά.

Για το σερβίρισμα
Τοποθετούμε το naan bread σε ένα πιάτο.
Όσο είναι ζεστό ακόμα το σουβλάκι το ακουμπάμε πάνω και περιχύνουμε με λίγη γκρεμολάτα.
Γαρνίρουμε με την κρέμα αβοκάντο και τις πατάτες.

Σχετικές Συνταγές