Σαλάτα Σταμναγκάθι, σάλτσα Ρόδι και λουκάνικο ριγανάτο
Υλικά Συνταγής
Για 4 άτομα
Για τη σαλάτα:
1 μάτσο τρυφερά φύλλα
σταμναγκάθι
1 πακέτο mixed σαλάτα
έτοιμη πλυμένη
½ ρόδι
1 προβρασμένο καλαμπόκι
1 αγκινάρα
1 Ριγανάτο λουκάνικο
Μουτεβελής
2 κ. σ. ελαιόλαδο
½ μάτσο μυρώνια
flakes παρμεζάνας
1 λεμόνι
Για τη σάλτσα ρόδι:
400g φρεσκοστυμμένος χυμός
ρόδι
200g ελαιόλαδο
55g μέλι
20g ξύδι βαλσάμικο
25g μουστάρδα με κόκκους
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σαλάτα
Κόβουμε το λουκάνικο στη μέση κατα μήκος. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε 1 κ. σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε το λουκάνικο. Καθαρίζουμε καλά την αγκινάρα από τα φύλλα, και κρατάμε μόνο την καρδιά. Κόβουμε πολύ λεπτές φέτες την αγκινάρα και την μαρινάρουμε με ξύσμα από λεμόνι, χυμό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και 1 κ. σ. ελαιόλαδο. Ξεχωρίζουμε τα τρυφερά φύλλα από τα μυρώνια. Βγάζουμε τα σπόρια από το ρόδι. Ξεχωρίζουμε με ένα μαχαίρι τα σπυριά από το καλαμπόκι. Βάζουμε σε ένα σκεύος τη σαλάτα, το σταμναγκάθι, τα μυρώνια και προσθέτουμε 3- 4 κ. σ. απο τη σάλτσα ρόδι και ανακατεύουμε. (βλ παρακάτω παρασκευή) Τοποθετούμε σε ένα βαθύ πιάτο σαλάτας την σαλάτα μας και
πάνω της τοποθετούμε τις φέτες της αγκινάρας, το καλαμπόκι,
το ρόδι, και το λουκάνικο. Γαρνίρουμε τέλος με τα flakes της παρμεζάνας
Σάλτσα
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το χυμό ρόδι και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μεινει στο μισό. Στη συνέχεια, βάζουμε τον κατεβασμένο χυμό ροδιού σε ένα μπολ και προσθέτουμε το βαλσάμικο, το μέλι, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Με τη βοήθεια ενος ραβδομπλέντερ, χτυπάμε καλά και προσθέτουμε με αργή ροή σαν να κάνουμε μαγιονέζα.
Tip: Προσοχή! Η ποσότητα του μελιού στη συνταγή επηρεάζεται από το πόσο ξινός είναι ο χυμός ρόδι οπότε ενδέχεται να χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λιγότερο