Μανιταρόπιτα με ανθότυρο και λουκάνικο
Υλικά Συνταγής
Για 5 στριφτές πίτες των 250γρ.
60 γρ. ελαιόλαδο
1000 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε μέτριο καρέ
250 γρ. λουκάνικο Μουτεβελής ‘’Ριγανάτο’’, σε μέτριο καρέ
160 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
800 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
30 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
25 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
600 γρ. μπεσαμέλ
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
200 γρ. ανθότυρο
8 τεμ. φύλλο κρούστας
Χρόνος εκτέλεσης: 45′
Εκτέλεση Συνταγής
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το λουκάνικο από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ένα έντονο χρώμα. Αποσύρουμε το λουκάνικο σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα από όλες τις πλευρές.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν για 3’ λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το λουκάνικο, το σκόρδο, το μισό θυμάρι, και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσουν, για μισό λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε το νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά το μεταφέρουμε σε ένα ταψί και το κρυώνουμε στο ψυγείο. Βάζουμε το κρύο μείγμα σε ένα μπολ και το αναμιγνύουμε με τη γραβιέρα, τη μπεσαμέλ, το ανθότυρο και λίγο θυμάρι ακόμα.
Λαδώνουμε ένα φύλλο κρούστας ελαφρά με ένα πινέλο και τοποθετούμε από πάνω του ακόμη ένα.
Βάζουμε κατά μήκος των φύλλων 250 γρ. της γέμισης που φτιάξαμε, αφήνοντας δεξιά και αριστερά μικρό κενό 4 εκ. περίπου και ρολάρουμε προς τα έξω σε πούρο.
Ξεκινώντας από τη μία άκρη αρχίζουμε και στρίβουμε σε σχήμα σαλιγκάρι και στο τελείωμα βάζουμε την άκρη από κάτω για να μην καεί.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 5 φορές ακόμη με τα υπόλοιπα υλικά.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε τις πίτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα μέχρι να πάρουν οι πίτες χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανές, για περίπου 15΄ λεπτά.
Tip:
*Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε τα μανιτάρια στο φούρνο στους 200°C μέχρι να πάρουν ένα έντονο σκούρο χρώμα.
*Η γέμιση μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για 3 με 4 ημέρες.