Kibbeh με σάλτσα ταχίνι

Kibbeh με σάλτσα ταχίνι

Ταξιδέψτε στα αρώματα του Λίβανου.
 
Από τον σεφ Ανδρέα Λαγό

Υλικά Συνταγής

(για 8-10 άτομα)

Για τη γέμιση
½ κιλό λουκάνικα Μουτεβελής ορεινά με πρόβειο κρεάς αλεσμένο (εναλλακτικά τα μοσχαρίσια με θυμάρι και κρασί)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1κ.γ κύμινο σε σκόνη
1κ.γ πάπρικα καυτερή
3κ.σ κουκουνάρι καβουρδισμένο + επιπλέον για το ψήσιμο
4κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
4κ.σ ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι

Για το πλιγούρι
1 κιλό λουκάνικα Μουτεβελής ορεινά με πρόβειο κρεάς αλεσμένο (εναλλακτικά τα μοσχαρίσια με θυμάρι και κρασί)
2 κούπες πλιγούρι μουλιασμένο
1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
Αλάτι-πιπέρι

Για τη σάλτσα
200γρ. ταχίνι
60γρ. ελαιόλαδο
60γρ. χυμό λεμόνι
180γρ. νερό
2κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής

Για τη σάλτσα
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα φυλάμε στο ψυγείο.

Για τη γέμιση
Ζεσταίνουμε 4κ.σ ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Ρίχνουμε το εσωτερικό από το λουκάνικο, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 6-7 λεπτά περίπου, μέχρι να καβουρδιστεί και να διαχωριστεί καλά ο κιμάς λουκάνικου.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, το κουκουνάρι, ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη

Για το πλιγούρι
Πολτοποιούμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ πολύ καλά, προσθέτουμε το πλιγούρι, αλάτι, πιπέρι και πατάμε 3-4 φορές το κουμπί να πολτοποιηθεί.
Τέλος ρίχνουμε το λουκάνικο και συνεχίζουμε να πολτοποιούμε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σαν πάστα.

Συναρμολόγηση
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ με διαστάσεις 23εκ. x 32εκ. περίπου και στη συνέχεια απλώνουμε ομοιόμορφα το μισό μείγμα από το πλιγούρι, από πάνω σκορπάμε τη γέμιση να πάει παντού και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα από το πλιγούρι.
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο την επιφάνεια και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 C, για 25 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα, βγάζουμε χαράζουμε σε μπακλαβαδωτό σχήμα, βάζουμε από ένα κουκουνάρι σε κάθε κομμάτι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25 λεπτά, μέχρι να ψηθεί εντελώς.

Αφήνουμε 5 λεπτά και σερβίρουμε με τη σάλτσα ταχίνι.

Σχετικές Συνταγές