Γίγαντες φουρνιστοί με πιπεριές και λουκάνικα

Γίγαντες φουρνιστοί με πιπεριές και λουκάνικα με σταμναγκάθι

Μελωμένοι… κοκκινιστοί… πεντανόστιμοι!
 
Από τον σεφ Γιάννη Λουκάκο
 

Υλικά Συνταγής

(για 4 άτομα)

Για τους γίγαντες φούρνου με πιπεριές και λουκάνικα με σταμναγκάθι
250 γρ. γίγαντες
30 γρ. ελαιόλαδο
75 γρ. κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
25 γρ. πράσο, σε μικρά καρέ
75 γρ. καρότο, σε μικρά καρέ
100 γρ. λουκάνικο με σταμναγκάθι, σε μικρά καρέ
80 γρ. πιπεριά κόκκινη, σε μικρά καρέ
5 γρ. πιπεριά τσίλι
3 γρ. σκόρδο, σε λεπτές φέτες
15 γρ. πελτές ντομάτας
750 γρ. ζωμός κοτόπουλου ή νερό
φρέσκο κρεμμύδι, κομμένο σε πλάγιες φέτες (το πράσινο μέρος)
αλάτι
πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

Για το ζωμό κοτόπουλο
750 κόκαλα από κοτόπουλο
250 γρ. φτερούγες κοτόπουλου
1500 γρ. νερό κρύο
125 γρ. κρεμμύδια, χοντροκομμένα
75 γρ. καρότα, χοντροκομμένα
10 γρ. σκόρδο σε σκελίδες
10 γρ. μαϊντανός
5 γρ. θυμάρι φρέσκο
1 φύλλο δάφνης

Χρόνος εκτέλεσης: 4 ώρες

Εκτέλεση Συνταγής

Για τους γίγαντες φούρνου
Μουλιάζουμε τους γίγαντες για 24 ώρες.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς για 5 με 6 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το λουκάνικο, τις πιπεριές, το σκόρδο και μόλις μυρίσει το σκόρδο, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για δύο λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τον ζωμό, τους γίγαντες, φέρνουμε σε βρασμό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μεταφέρουμε τους γίγαντες και το μείγμα των λαχανικών σ’ ένα ταψί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες (περίπου 3 ώρες), ανακατεύοντας πού και πού κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αφαιρούμε από τον φούρνο, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε σε ένα πιάτο και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.

Για το ζωμό κοτόπουλο
Ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό τις φτερούγες και τα κόκαλα και αφαιρούμε τα εντόσθια που τυχόν έχουν παραμείνει προσκολλημένα σε αυτά. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα (μαρμίτα κατά προτίμηση, δηλαδή στενή και ψηλή) το νερό, τις φτερούγες και τα κόκαλα και τα φέρνουμε σε βρασμό, ξαφρίζοντας αμέσως μόλις αρχίσει να δημιουργείται αφρός. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ώστε ο ζωμός να κοχλάζει πολύ αργά και «τεμπέλικα». Από τη στιγμή του βρασμού, ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος του ζωμού είναι 3 ώρες. Κατά τη διάρκειά του πρέπει να ξαφρίζουμε (κάτι που θα συμβεί από την πρώτη μισή ώρα του μαγειρέματος και έπειτα) προσεκτικά και να αφαιρούμε το λίπος που θα συσσωρεύεται στην επιφάνεια του ζωμού.
Ύστερα από 2 ώρες βρασμού προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και τη δάφνη. Στις 2 ώρες και 45 λεπτά προσθέτουμε τον μαϊντανό και το θυμάρι. Όταν συμπληρωθούν οι 3 ώρες βρασμού, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε τον ζωμό σε ψιλή σήτα. Τον κρυώνουμε γρήγορα και τον διατηρούμε στο ψυγείο. Όταν στο ψυγείο παγώσει ο ζωμός, αφαιρούμε το λίπος που έχει συσσωρευτεί στην επιφάνειά του.

Σχετικές Συνταγές