Γεμιστά με λουκάνικο, ρύζι και λαχανικά

Γεμιστά με λουκάνικο, ρύζι και λαχανικά

Τι δουλειά έχουν τα λουκάνικα στα γεμιστά; 
Η αγαπημένη μας καλοκαιρινή συνταγή ανεβαίνει λέβελ!
Ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου μας φτιάχνει τέλεια και πεντανόστιμα γεμιστά με λουκάνικο Καλαμάτας με πορτοκάλι!
Αν δεν έχεις δοκιμάσει, δεν ξέρεις χάνεις!

Υλικά Συνταγής

Για 4 άτομα

3 τομάτες
3 μελιτζάνες
3 πράσινες πιπεριές
3 πατάτες κομμένες σε μακρόστενα κομμάτια
Για τη γέμιση:
1 συσκευασία λουκάνικο Καλαμάτας με πορτοκάλι Μουτεβελής
250 γραμμάρια ρύζι νυχάκι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο light
1 κρεμμύδι
1 πράσο
2 σκελίδες σκόρδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 καρότο
1 πιπεριά Φλωρίνης
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
400 γραμμάρια σάλτσα τομάτας
500 ml ζωμό λαχανικών
20 γραμμάρια ζάχαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50-55 λεπτά

Εκτέλεση Συνταγής

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τον μαϊντανό, την πιπεριά Φλωρίνης σε μικρά κυβάκια και στο χοντρό μέρος ενός τρίφτη τρίβετε το καρότο.
Στο ίδιο ξύλο κοπής ψιλοκόβετε τα λουκάνικα Καλαμάτας με πορτοκάλι σε μικρά κομμάτια.

Αφαιρείτε την σάρκα από τα λαχανικά και κρατάτε την σάρκα από τις τομάτες σε ένα μπολ.

Πασπαλίζετε τα λαχανικά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και στις τομάτες πασπαλίζετε και την ζάχαρη.
Για τη γέμιση τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και σοτάρετε τα κομμάτια λουκάνικου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και τα αποσύρετε σε ένα μπολ, αφήνοντας τα λιπαρά τους μέσα στο τηγάνι.
Ξαναβάζετε το αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ανακατεύοντας μέχρι να ξεκινήσουν να μαραίνονται.
Προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανικά, το καρότο και την πιπεριά Φλωρίνης συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
Προσθέτετε την σάρκα από τις τομάτες μαζί με την ζάχαρη και την σάλτσα τομάτας και ανακατεύετε καλά.
Προσθέτετε το ρύζι, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε καλά, σβήνετε με τον ζωμό λαχανικών, χαμηλώνετε την φωτιά και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 5-6 λεπτά.
Αποσύρετε το μείγμα από την φωτιά, προσθέτετε το σοταρισμένο λουκάνικο, ανακατεύετε καλά και γεμίζετε τα λαχανικά.
Προσθέτετε τις πατάτες στο ταψί, περιχύνετε με τα λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40-50 λεπτά.

Σχετικές Συνταγές