Φάβα με πικάντικο ραγού από Κοζάκικο λουκάνικο

Φάβα με πικάντικο ραγού από Κοζάκικο λουκάνικο

Μοναδικός μεζές για το τραπέζι σας…
 
Από τον σεφ Γιάννη Λουκάκο

Υλικά Συνταγής

Για 2 μερίδες

Για τη φάβα
300 γρ. φάβα
500 γρ. ζωμός κοτόπουλου ή νερό
350 γρ. νερό
150 γρ. ελαιόλαδο
350 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
αλάτι

Για το πικάντικο ραγού
30 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. λουκάνικο Μουτεβελής ‘’Κοζάκικο με πάπρικα’’, σε μέτρια καρέ
5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
5 γρ. πιπεριά τσίλι, σε λεπτές φέτες
160 γρ. ζωμός κοτόπουλου
60 γρ. πιπεριά κόκκινη, σε μικρά καρέ
80 γρ. ντομάτα φρέσκια, κονκασέ
20 γρ. βούτυρο
θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
δενδρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι

Για τα τηγανητά κρεμμύδια
100 γρ. κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές ροδέλες με το μαντολίνο
70 γρ. αλεύρι
250 γρ. ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι

Χρόνος εκτέλεσης: 2 ώρες

Εκτέλεση Συνταγής

Για τη φάβα
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 50 γρ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσει καλά για 4 με 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τη φάβα, τον ζωμό και το νερό, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά. Αν δούμε πως η φάβα πριν μαγειρευτεί στεγνώνει και πήζει πολύ, αραιώνουμε με νερό ή ζωμό. Όταν η φάβα μαλακώσει (45΄-60΄λεπτά περίπου και το αποτέλεσμα θα πρέπει να έχει τη μορφή πηχτού χυλού) αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Τοποθετούμε στον κάδο του μπλέντερ ποσότητα αρκετή, ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση και αλέθουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο καθώς αλέθουμε (αν χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία μοιράζουμε τα 100 γρ. ελαιόλαδο ισόποσα) και τέλος αλατίζουμε αν χρειαστεί. Περνάμε από ψιλή σήτα και αν δεν χρησιμοποιήσουμε άμεσα, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Tip:
*Πριν αλέσουμε το ζεστό μείγμα της φάβας, αφήνουμε το πώμα από το καπάκι του μπλέντερ μας ανοιχτό και καλύπτουμε με μία πετσέτα για να αποφύγουμε τυχόν εκτόξευση του μείγματος από τη συμπίεση που θα δημιουργηθεί στο άλεσμα.

Για το πικάντικο ραγού
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το λουκάνικο ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την πιπεριά τσίλι, το σκόρδο και μόλις μυρίσει το σκόρδο, ρίχνουμε την κόκκινη πιπεριά και τη ντομάτα μαγειρεύοντας για 2’ λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να γλασάρει το φαγητό.

Αλατίζουμε, προσθέτουμε το βούτυρο, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.

Για τα τηγανητά κρεμμύδια
Στεγνώνουμε πολύ καλά τα κρεμμύδια σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι και περνάμε τα κρεμμύδια. Τηγανίζουμε στο ηλιέλαιο, στους 150°C, μέχρι να ροδίσουν καλά. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε.

Σερβίρισμα
Τοποθετούμε στο πιάτο τη φάβα. Προσθέτουμε από πάνω τα λουκάνικα ραγού και γαρνίρουμε με τα τηγανητά κρεμμύδια.

Tip:
*Μπορούμε να δημιουργήσουμε πεντανόστιμες μπρουσκέτες, απλώνοντας φάβα και ραγού από λουκάνικο σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.

Σχετικές Συνταγές