Αφράτη πίτσα με μοσχαρίσια λουκάνικα, ντοματίνια & μυρωδικά
Υλικά Συνταγής
Για την πίτσα
800 γρ. ζύμη πίτσας
200 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
4 γρ. θυμάρι, φύλλα, ψιλοκομμένο
4 γρ. δεντρολίβανο, φύλλα, ψιλοκομμένο
150 γρ. σάλτσα πίτσας
40 γρ. ελιές καλαμών, σε ροδέλες
40 γρ. καραμελωμένα κρεμμύδια
250 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
2 γρ. ζάχαρη
2 γρ. αλάτι
4 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. Λουκάνικα μοσχαρίσια με θυμάρι, σε μέτριο καρέ
ελαιόλαδο για το στρώσιμο και για το τελείωμα
Για τη ζύμη πίτσας
420 γρ. αλεύρι σκληρό (με πρωτεΐνη μεγαλύτερη του 12%)
48 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
310 γρ. κρύο νερό
4 γρ. μαγιά, νωπή
5 γρ. ζάχαρη λευκή
18 γρ. αλάτι ψιλό
20 γρ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα πίτσας
200 γρ. τομάτα κονκασέ, από κονσέρβα
20 γρ. πελτές ντομάτας
5 γρ. ζάχαρη λευκή
5 γρ. ελαιόλαδο
2 γρ. σκόρδο, καθαρισμένο
2 γρ. βασιλικός φρέσκος, φύλλα
4 γρ. αλάτι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
400 γρ. κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
40 γρ. ελαιόλαδο
5 γρ. ζάχαρη
35 γρ. ξίδι μπαλσάμικο
αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Για την πίτσα
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί 26Χ35 εκ..
Τοποθετούμε το φουσκωμένο ζυμάρι από το ψυγείο στο ταψί. Αρχίζουμε να το ανοίγουμε σπρώχνοντας με τα δάχτυλα μας από τη μέση προς όλες τις πλευρές του ταψιού φροντίζοντας παράλληλα να αφήνουμε βαθουλώματα πάνω στη ζύμη. Φροντίζουμε το ζυμάρι να έχει το ίδιο πάχος παντού και σταματάμε να ανοίγουμε πριν καλύψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μία μεμβράνη και το αφήνουμε για 20’ λεπτά περίπου να ξεκουραστεί και ανοίγουμε και πάλι με τα δάχτυλά μας ώστε η ζύμη να καλύψει όλο το εύρος του ταψιού. Προαιρετικά σε αυτό το στάδιο σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε πάλι το ζυμάρι να φουσκώσει για πιο αφράτο αποτέλεσμα.
Σε ένα μπολ μαρινάρουμε τα ντοματίνια με το αλάτι, τη ζάχαρη και λίγο ελαιόλαδο.
Αφού το ζυμάρι έχει φουσκώσει, μοιράζουμε το θυμάρι και το δεντρολίβανο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Προσθέτουμε την τριμμένη μοτσαρέλα, τη σάλτσα, τις ελιές, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα μαριναρισμένα ντοματίνια και τα λουκάνικα, μοιράζοντας ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ζυμαριού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 240°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, μέχρι η πίτσα να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και να γίνει από κάτω τραγανή, για περίπου 25’.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε από πάνω λίγο ελαιόλαδο.
Για την ζύμη πίτσας
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό.
Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε τα άλευρα, τη ζάχαρη και την αραιωμένη μαγιά.
Τοποθετούμε τον γάντζο και ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα. Όταν πια το ζυμάρι είναι ομοιογενές και ξεκολλάει από τον κάδο, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Μόλις απορροφηθεί και το αλάτι αρχίζουμε να προσθέτουμε το ελαιόλαδο με αργή ροή και ζυμώνουμε για περίπου 3 με 5 λεπτά. Συνολικά ζυμώνουμε για 15 λεπτά.
Λαδώνουμε τα χέρια μας και αφαιρούμε την ζύμη σε ένα βαθύ λαδωμένο σκεύος.
Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη για τουλάχιστον 24 ώρες στο ψυγείο να ωριμάσει και να διπλασιαστεί.
Για τη σάλτσα πίτσας
Στον κάδο του μπλέντερ τοποθετούμε όλα τα υλικά και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πολτοποιηθούν.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, αλατίζουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει ένα έντονο χρώμα, για περίπου 4 με 5 λετπά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύουμε και μόλις καραμελώσει σβήνουμε με το ξίδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί εντελώς το ξίδι και να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Αν πάει να μας πιάσει ο πάτος της κατσαρόλας προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
Κρυώνουμε και διατηρούμε στο ψυγείο.