Χριστουγεννιάτικη γέμιση με λουκάνικο πορτοκάλι και αποξηραμένα φρούτα
Υλικά Συνταγής
Για 6 άτομα
Για τη γέμιση
40 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. λουκάνικο Μουτεβελής ‘’με πορτοκάλι’’, σε μέτριο καρέ
100 γρ. κρεμμύδι ξερό, σε μέτριο καρέ
80 γρ. σέλερι, ψιλοκομμένο
5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
50 γρ. κράνμπερι αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
20 γρ. σύκα, αποξηραμένα, σε μικρό καρέ
20 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα, σε μικρό καρέ
3 γρ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
5 γρ. μαραθόσπορο, τριμμένο
5 γρ. κόλιανδρος, τριμμένος
280 γρ. ψωμί τοστ, σε μικρό καρέ
10 γρ. αλάτι
2 γρ. πιπέρι μαύρο
5 γρ. πορτοκάλι, ξύσμα
200 γρ. αυγό
400 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
15 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το λουκάνικο και σοτάρουμε πολύ καλά μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν για 3’ με 4’λεπτά περίπου. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Προσθέτουμε στο μείγμα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, εκτός από τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος
Μοιράζουμε τη γέμιση σε ένα ταψί ομοιόμορφα, ρίχνουμε το μείγμα με την κρέμα να πάει παντού, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε στους 200°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα, για 20’ λεπτά περίπου.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, για 10’ λεπτά περίπου και σερβίρουμε.