Σπαγγέτι με πικάντικη μπολονέζ από λουκάνικα στο φούρνο.
Η μπολονέζ είναι από τις πιο αγαπημένες σάλτσες των Ελληνών… H σεφ Ντίνα Νικολάου σας δίνει μια πιο μοντέρνα εκδοχή της με συνδυασμό από δύο διαφορετικά λουκάνικα, που σίγουρα θα την απολαύσετε!
Υλικά Συνταγής
500 γρ. σπαγγέτι Νο 6
250 γρ. λουκάνικα μοσχαρίσια Μουτεβελής
250 γρ. λουκάνικα χωριάτικα με πράσο Μουτεβελής
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
10 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
250 γρ. χυμό ντομάτας
150 ml κρασί κόκκινο
150 ml ζωμό κρέατος
1 ξύλο κανέλας
1 φύλλο δάφνη
1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
300 γρ. πεκορίνο, τριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
Για 4-6 μερίδες
Εκτέλεση Συνταγής
Με ένα μεγάλο μαχαίρι, χαράζω τα λουκάνικα και αφαιρώ τη μεμβράνη. Ρίχνω τη γέμιση σε ένα μπολ και την «διαλύω» με ένα πηρούνι.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω το κρεμμύδι και σοτάρω να γίνει διάφανο. Προσθέτω το σκόρδο τις λιαστές ντομάτες, και το τσίλι και 1 λεπτό αργότερα τα διαλυμένα λουκάνικα. Σοτάρω για 5 λεπτά και σβήνω με το κρασί, αφήνοντάς το να πάρει 1-2 βράσεις. Προσθέτω το ζωμό, τα κονκασέ, το χυμό ντομάτας, την κανέλα, τη δάφνη, τη ρίγανη, την πάπρικα και αλατοπίπερο.
Αφήνω να πάρει 1-2 δυνατές βράσεις και χαμηλώνω τη φωτιά ώστε να σιγοβράζει η σάλτσα για 30 λεπτά χωρίς να κοχλάζει. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Βράζω τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνω 3 λεπτά νωρίτερα από τον προτεινόμενο χρόνο βρασμού.
Αποσύρω τη σάλτσα από τη φωτιά και ρίχνω μέσα τα σπαγγέτι. Ανακατεύω καλά με 2 πηρούνια και αδειάζω το μείγμα σένα μεγάλο σκεύος. Πασπαλίζω με το πεκορίνο και ψήνω για 20 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρά.