Πράσινη σαλάτα με μήλο, λουκάνικα με φιστίκια Αιγίνης και σάλτσα πορτοκάλι
Υλικά Συνταγής
Για 4 μερίδες
Για την πράσινη σαλάτα
150 γρ. μαρούλι iceberg, χοντροκομμένο
150 γρ. σπανάκι, φύλλα, χοντροκομμένα
200 γρ. λουκάνικο με φιστίκι Αιγίνης, κομμένο σε λεπτές φέτες
90 γρ. μήλο πράσινο, κομμένο σε μέτριο καρέ
25 γρ. σταφίδες μαύρες
160 γρ. σάλτσα πορτοκάλι
50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
12 γρ. άνηθος, φύλλα, χοντροκομμένα
15 γρ. φιστίκι Αιγίνης, σπασμένο
αλάτι
Για τη σάλτσα πορτοκάλι
200 γρ. χυμός πορτοκάλι
40 γρ. χυμός λεμόνι
35 γρ. τζίντζερ, καθαρισμένο, τριμμένο στον τρίφτη
45 γρ. sweet chili sauce
5 γρ. μουστάρδα ντιζόν
4 γρ. πορτοκάλι, φλούδα
3 γρ. λεμόνι, φλούδα
3 γρ. λάιμ, φλούδα
135 γρ. ηλιέλαιο
6 γρ. αλάτι
Εκτέλεση
Για την πράσινη σαλάτα
Σε ένα ταψάκι απλώνουμε το φιστίκι Αιγίνης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να καβουρδιστεί, για περίπου 15 λεπτά.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το λουκάνικο και σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να καβουρδιστεί. Αποσύρουμε σε ένα ταψάκι με απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα σκεύος κρατάμε τη μισή ποσότητα από το μήλο, τις σταφίδες και το φιστίκι Αιγίνης.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.
Σερβίρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε μοιράζοντας τα υλικά που κρατήσαμε στην άκρη.
Για τη σάλτσα πορτοκάλι
Σε ένα κατσαρολάκι σιγοβράζουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τον συμπυκνώνουμε μέχρι να μείνει το 1/4 της αρχικής ποσότητας. Σουρώνουμε από σήτα και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Κρατάμε στην άκρη το ηλιέλαιο και στον κάδο του μπλέντερ ρίχνουμε τον συμπυκνωμένο χυμό πορτοκάλι, τα υπόλοιπα υλικά και μπλεντάρουμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε το ηλιέλαιο με μικρή και σταθερή ροή μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και να πήξει η σάλτσα.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι εάν χρειάζεται.