Μελιτζάνες σαγανάκι με ντομάτα & σύγκλινο Καλαμάτας
συνταγή του σεφ Γιάννη Λουκάκου
Υλικά Συνταγής
για 4 μερίδες
Για τις μελιτζάνες σαγανάκι
600 γρ. μελιτζάνες, σε χοντρές ροδέλες 2εκ.
120 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
350 γρ. σάλτσα ντομάτας
8 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
50 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
80 γρ. τυρί φέτα, σπασμένη σε κομμάτια
150 γρ. σύγκλινο Καλαμάτας, σε μέτριο καρέ
10 γρ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
αλάτι
πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα ντομάτας
15 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
15 γρ. σκόρδο σε σκελίδες
50 γρ. πελτές ντομάτας
500 γρ. ντομάτες, ολόκληρες από κονσέρβα
20 γρ. βασιλικός, φύλλα
ζάχαρη, αν χρειάζεται
αλάτι
Εκτέλεση
Για τις μελιτζάνες σαγανάκι
Αλατίζουμε τις φέτες από τις μελιτζάνες και στις δύο πλευρές. Τις τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και μετά από 15 λεπτά τις στεγνώνουμε από την υγρασία.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις μελιτζάνες και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα και να αρχίζουν να μαλακώνουν, για περίπου 5 λεπτά η κάθε πλευρά. Αποσύρουμε τις μελιτζάνες σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το σύγκλινο και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ένα καστανό χρώμα από όλες τις πλευρές, για 3 λεπτά περίπου. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει για 3 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει, για 1 λεπτό περίπου.
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, το θυμάρι και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα για περίπου 8 λεπτά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.
Κλείνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις μελιτζάνες, μοιράζουμε την κεφαλογραβιέρα πάνω στην επιφάνεια από τις μελιτζάνες και την φέτα στην σάλτσα.
Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα μέχρι να ψηθούν τα τυριά και να πάρουν ένα καστανό χρώμα, για 15 λεπτά περίπου.
Αφαιρούμε από τον φούρνο, προσθέτουμε τον βασιλικό και το μαύρο πιπέρι.
Για τη σάλτσα ντομάτας
Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατίζουμε και τα «ιδρώνουμε», μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 20 λεπτά ανακατεύοντας περιστασιακά. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει, προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να γλυκίσει για 1 λεπτό περίπου. Προσθέτουμε τις ντομάτες, δοκιμάζουμε και αν είναι πολύ όξινες προσθέτουμε λίγη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς, αλατίζουμε, προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσει η οξύτητα από τις ντομάτες και να έχουν ενσωματωθεί όλες οι γεύσεις, για 1 ώρα περίπου.
Τοποθετούμε ένα χορτόμυλο πάνω από μία κατσαρόλα ή ένα σκεύος, μεταφέρουμε τη σάλτσα σε δόσεις και αλέθουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και ζάχαρη αν χρειάζεται. Κρυώνουμε και αποθηκεύουμε τη σάλτσα σε ένα σκεύος στο ψυγείο από 7 έως 10 μέρες.