Κοτόπουλο κοκκινιστό με λουκάνικο και χυλοπίτες
Υλικά Συνταγής
Για 4 μερίδες
800 γρ. μπούτια κοτόπουλο με κόκκαλο
60 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. καρότο, σε μέτριο καρέ
200 γρ. κρεμμύδι, σε μέτριο καρέ
100 γρ. πράσο, σε μέτριο καρέ
100 γρ. σέλερι, σε μέτριο καρέ
20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
40 γρ. πελτές ντομάτας
80 γρ. κόκκινο κρασί
1 κιλό ζωμός κοτόπουλο ή νερό
500 γρ. ντομάτες, κονκασέ από κονσέρβα
2 γρ. κανέλα ξύλο
1 γρ. γαρύφαλλο ολόκληρο
1 γρ. μπαχάρι
300 γρ. λουκάνικο Μουτεβελής ‘’α λα ελληνικά’’, σε μεγάλα καρέ
200 γρ. χυλοπίτες
150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
120 γρ. βούτυρο
120 γρ. ξινομυζήθρα
δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
Χρόνος εκτέλεσης: 2 ώρες
Εκτέλεση Συνταγής
Αλατίζουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από τη μεριά της πέτσας πρώτα, μέχρι να πάρει πολύ έντονο χρώμα, γυρίζουμε και σοτάρουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά (αν η φωτιά είναι πολύ δυνατή, ίσως χρειαστεί να τη χαμηλώσουμε). Αποσύρουμε το κοτόπουλο σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί.
Στην ίδια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το λουκάνικο και σοτάρουμε μέχρι να αποβάλει τα λιπαρά του και να πάρει έντονο χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο το πράσο και το σέλερι και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν, για 4 με 5 λεπτά περίπου.
Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν ρίχνουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 1’ με 2’ λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις το κρασί εξατμιστεί προσθέτουμε το ζωμό, τη ντομάτα κονκασέ και τα μπαχαρικά.
Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε στον φούρνο στους 140°C μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο, για 45’ λεπτά περίπου.
Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και διατηρούμε ζεστό. Βγάζουμε τα μπαχαρικά από τη σάλτσα, προσθέτουμε τις χυλοπίτες, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 20’-30’ λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα και το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε καλά. Αλατίζουμε, εάν χρειάζεται.
Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Σερβίρουμε και προσθέτουμε από πάνω την ξινομυζήθρα.