Μαγειρίτσα με λουκάνικο και μανιτάρια
Είσαι των παραδόσεων αλλά αυτή τη μαγειρίτσα δεν μπορείς να τη φας με τίποτα… Σου την παρουσιάζουμε αλλιώς και είμαστε σίγουροι ότι θα τη λατρέψεις!
από τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου
Υλικά Συνταγής
για 4 άτομα
2 συσκευασίες χωριάτικα λουκάνικα Μουτεβελής
500 γραμμάρια brown μανιτάρια κομμένα σε μικρά κομμάτια
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά αλεύρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο
600 ml ζωμό κοτόπουλο
1 μεγάλο μαρούλι ψιλοκομμένο
4 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κουταλιές μυρώνι ψιλοκομμένο
4 κουταλιές καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα λουκάνικα σε μικρά κομμάτια, τα μανιτάρια στην μέση και μετά σε φέτες και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο και το μαρούλι.
Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το λουκάνικο μέχρι να πάρει καλό χρώμα από παντού, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Όταν το λουκάνικο πάρει καλό χρώμα, το αποσύρετε από το τηγάνι, αφήνοντας τα λιπαρά μέσα, το τοποθετείτε σε ένα μπολ και βάζετε πάλι το τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το πράσο για 3-4 λεπτά, προσθέτετε τα μανιτάρια και μόλις μαλακώσουν λίγο πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτετε στο τηγάνι το σοταρισμένο λουκάνικο, πασπαλίζετε με το αλεύρι, ανακατεύετε καλά μέχρι να μην φαίνετε άλλο το αλεύρι, προσθέτετε τον ζωμό κοτόπουλο και μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε το συκώτι με τα μανιτάρια να σιγομαγειρευτούν για 10-12 λεπτά.
Προσθέτετε τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια μαζί με το μαρούλι και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να μαραθούν, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Όταν η μαγειρίτσα είναι έτοιμη, την αποσύρετε από την φωτιά, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Σερβίρετε σε βαθιά ατομικά πιάτα με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω.