Καλωσορίζουμε τον επιχειρηματία του μήνα!

Η εταιρία Greek Soil “Προϊόντα Ελληνικής Γης” αναγνώρισε στο πρόσωπο του Δημήτρη Μουτεβελή, που έχει αλλάξει την όψη του “Χωριάτικου Λουκάνικου” στην Ελληνική αγορά, τον επιχειρηματία του μήνα Σεπτεμβρίου! 

Ακολουθεί συνέντευξη που δόθηκε για την Greek Soil “Προϊόντα Ελληνικής Γης”…

Σεπτέμβριος 2015. Νέα εποχή, νέες προκλήσεις. 

Ο κύριος Μουτεβελής μέσα από τη δουλειά του σέβεται και τηρεί την παράδοση!!!

 

Ερ. 1: α. Πώς ξεκίνησε η ιστορία του λουκάνικου για την οικογενειακή σας επιχείρηση και από ποιο μέρος της Ελλάδας?

Όλα ξεκίνησαν από τη Καλαμάτα το 1970… Οι ρίζες μας, το όραμα και οι πρώτες συνταγές μας προέρχονται από τον τόπο καταγωγής και των δύο γονιών μου! Από τότε που θυμάμαι τον πατέρα μου είχε το μεράκι να δημιουργήσει κάτι δικό του που θα μπορούσε να κληροδοτήσει στη συνέχεια και στα παιδιά του. Οι εικόνες από τα χρόνια εκείνα είναι αναλλοίωτες. Θυμάμαι τη μητέρα μου να ψιλοκόβει το κρέας ενώ εγώ δίπλα της άλεθα τα μπαχαρικά σε ένα χειροκίνητο μύλο. Ο πατέρας μου κάθε πρωί ήταν έξω στους δρόμους για να διαθέτει τα λουκάνικα. Επιστρέφοντας, άναβε φωτιά με ξύλα για να καπνίσει τα λουκάνικα με τον παραδοσιακό τρόπο…! Μετά η οικογένειά μας ήλθε στην Αθήνα και συνεχίσαμε να κάνουμε αυτό που γνωρίζαμε καλά. Εγώ, μαθητής ακόμη, πήγαινα στο εργαστήριο και βοηθούσα μαζί με την αδερφή μου. Με τα χρόνια, οι υποχρεώσεις μου αλλά και το ενδιαφέρον μου για την επιχείρηση άρχισαν να μεγαλώνουν. Οι ανάγκες της οικογενείας μου, η πίστη μου σε αυτή αλλά και η αγάπη μου για την επιχείρηση μέσα στην οποία είχα μεγαλώσει, τελικά με κέρδισαν και η μέρα που ανέλαβα την πλήρη διαχείρισή της δεν άργησε… Πάντα με την πολύτιμη στήριξη των γονιών μου και ιδιαίτερα τις χρήσιμες συμβουλές του πατέρα μου, κατάφερα να σταθώ αντάξιος των απαιτήσεων.

 

β. Υπάρχει διάδοχη κατάσταση στην επιχείρηση?

Το ενδιαφέρον των παιδιών μου σίγουρα υπάρχει. Μέσα από το παράδειγμα των δικών μου γονιών είχα μυήσει από νωρίς τις κόρες μου στις ομορφιές της δουλειάς. Στη μαγεία των διαφορετικών γεύσεων και της δημιουργίας νέων προϊόντων! Περνώντας τα χρόνια, οι κόρες μου είναι αυτές που μου δίνουν το κουράγιο να συνεχίζω, παρά τις δυσκολίες της εποχής, και να εξελίσσομαι μαζί τους μέσα στη δουλειά. Είναι μία φρέσκια νότα που πιστεύω πως έχει περάσει ακόμα και στην εικόνα προς τους καταναλωτές μας! 

 

Ερ. 2: Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι καταβάλλεται πολύς κόπος και προσωπική φροντίδα κι αυτό βγαίνει και στην ποιότητα των προϊόντων σου. Ποιο είναι το σημαντικότερο κίνητρό σου?

Η αγάπη μου και το μεράκι μου για αυτό που κάνω. Είμαι λάτρης των γεύσεων (γνωστός καλοφαγάς!) αλλά και των προκλήσεων. Μου αρέσει αυτό που κάνω, η δημιουργία νέων προϊόντων με ανανεώνει, και πάντα έχω την όρεξη να φτιάξω κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο για να το μοιραστώ με τους καταναλωτές μας. Δεν μου αρέσει να βλέπω τα προϊόντα μου σαν κάτι εμπορεύσιμο και σίγουρα δεν θέλω να σκέφτομαι τους καταναλωτές σαν απλούς πελάτες. Θέλω να πιστεύω πως μοιράζομαι μαζί τους τις εμπειρίες μου από ένα «γευστικό ταξίδι» όπως κάνω με την οικογένειά και τους φίλους μου. Πάντα τα θετικά, ακόμα και ενθουσιώδη, σχόλια που ακούω για τα προϊόντα μου προκαλούν κι ένα νέο έναυσμα για να συνεχίζω δημιουργικά!

 

Ερ. 3: Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστά και ιδιαίτερα τα προϊόντα σου?

Όσο κι αν μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, οι άριστες και αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες όπως τα αυτούσια κομμάτια φρέσκου χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος, φυσικά μπαχαρικά και μυρωδικά, φρέσκο πράσο και φλούδα πορτοκαλιού, κόκκινο ξηρό κρασί που απαρτίζουν τις συνταγές μας είναι το βασικό «συστατικό» για τα ιδιαίτερα προϊόντα μας! 

Ακόμα, είναι δύσκολο, αλλά για εμάς όχι ακατόρθωτο, να διατηρήσεις γεύσεις και αρώματα αναλλοίωτα διότι δεν απαιτεί μόνο την πιστότητα των συστατικών αλλά και του τρόπου παρασκευής. Η «ιεροτελεστία» της παραγωγικής διαδικασίας με συνεπαίρνει. Για το λόγο αυτό και έχω επιλέξει να αφιερώνουμε όλη μας την προσοχή αποκλειστικά στο συγκεκριμένο είδος και έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε γεύσεις που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό! Αλλά και τώρα δεν εφησυχάζομαι. Σε όποια περιοχή της Ελλάδος κι αν βρεθώ και δοκιμάσω κάτι διαφορετικό δεν το αφήνω! Ειδικά αν αυτό το διαφορετικό με κερδίσει δεν θα το προσπεράσω. Κάθε συνταγή, που πιστεύω ότι αξίζει να τη γευτεί ο κόσμος προσπαθώ να την προσφέρω. Συνήθως ο ενθουσιασμός και το ένστικτο με οδηγούν σε κάποιο νέο προϊόν. Οι “συνταγές μου” είναι κάτι παραπάνω από απλά προϊόντα για μένα. 

Το σπουδαιότερο που έχω καταφέρει είναι να κρατήσω τα προϊόντα μου αυθεντικά!

 

Ερ. 4: Ποιος είναι ο αγαπημένος κωδικός των πελατών σου και γιατί?

Ο καθένας έχει και μια διαφορετική άποψη! Πολλοί προτιμούν τις παραδοσιακές συνταγές που μπορεί να τους θυμίζουν τον τόπο τους, όπως αυτή με το πορτοκάλι και το κόκκινο ξηρό κρασί που είναι η παραδοσιακή συνταγή της οικογενείας μου από την Καλαμάτα ή αυτή με το πράσο και πολλές άλλες που έχουν συγκεκριμένη καταγωγή! Άλλοι ενθουσιάζονται με τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις που δεν έχουν δοκιμάσει πουθενά αλλού όπως το Κοζάκικο με πάπρικα ή το a la ελληνικά , λουκάνικο με φέτα, λιαστή τομάτα και ρίγανη.

 

Ερ. 5: α. Πιστεύεις ότι υπάρχουν τρόποι να αναδειχθούν οι μικρές παραδοσιακές επιχειρήσεις και ποιοι είναι αυτοί?

1) Εξειδίκευση και πιστότητα. Ειδικά για τις επιχειρήσεις με ιδιαίτερα προϊόντα και ακόμα πιο συγκεκριμένα με προϊόντα τοπικού χαρακτήρα, ειδικά τρόφιμα. 

2) Ακόμα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η εύρεση του κατάλληλου δικτύου διανομής για διοχέτευση των προϊόντων τους στην αγορά. Ανάλογα πάντα με τη φύση και τον χαρακτήρα του κάθε προϊόντος.

3) Η στήριξη από φορείς της πολιτείας μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να αποδεικτεί χρήσιμη αρκεί κι εμείς να μάθουμε να συνεργαζόμαστε πραγματικά με τους συναδέλφους μας. Ακόμα, προσπάθειες και από ιδιωτικούς φορείς, όπως εσείς καλή ώρα, βοηθούν στην ανάδειξη τέτοιων επιχειρήσεων!

 

β. Ποια είναι η γνώμη σου για την εξωστρέφεια?

Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, η εξωστρέφεια μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αναγκαία σε πολλές περιπτώσεις για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων που, κακά τα ψέματα, αποτελούν βασικό πυλώνα για την κοινωνία μας. 

Γύρω από τη διατροφή και τις γεύσεις οι Έλληνες έχουμε μεγάλη τεχνογνωσία και κατ’ επέκταση ένα σημαντικό πλεονέκτημα που θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε!

 

Ερ. 6: Ποια είναι η συμβουλή σου στους νέους επιχειρηματίες που ξεκινούν τώρα?

Αγάπη και μεράκι για αυτό που κάνουν! Μία επιχείρηση, ειδικά νέα, απαιτεί πολύ προσωπικό χρόνο, ενέργεια, πίστη, υπομονή και επιμονή. Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις για να καταφέρεις να το κάνεις καλά και αυτό να φανεί και προς τα έξω! Πάντα με σεβασμό στον πελάτη – καταναλωτή, του οποίου τη γνώμη πρέπει να αφουγκράζονται διότι στην τελική αυτός είναι ο καλύτερος κριτής!

 

Greek Soil

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.