Spring rolls με λουκάνικο και σάλτσα δαμάσκηνο
Κουζίνες του Κόσμου τώρα και στο μπαλκόνι σου! Το τέλειο ορεκτικολιχουδοσυνοδευκτικό, ναι ναι υπάρχει αυτή η λέξη, sping rolls από Κίνα με ένα μοναδικό πάντρεμα Λουκάνικου Bratwurst Bier. Μοναδική συνταγή από Ανδρέα Λαγό!
Υλικά Συνταγής
για 16 τεμάχια
Για τα spring rolls
2κ.σ. σησαμέλαιο
300γρ. λουκάνικο ψιλοκομμένο
2κ.σ αποξηραμένα μανιτάρια μουλιασμένα 20 λεπτά σε ζεστό νερό
2κ.σ soya sauce
1κ.σ oyster sauce
½ κ.σ five-spice σκόνη
1 σκελίδα σκόρδο
1κ.σ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
50γρ. φύτρες φασολιών
2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 μικρό καρότο τριμμένο
Αλάτι-πιπέρι
16 φύλλα για spring rolls
Λάδι για τηγάνισμα
Για την σάλτσα δαμάσκηνου
1/3 κούπας ξίδι ρυζιού
1/3 κούπας νερό
1/3 κούπας + 2κ.σ καστανή ζάχαρη
1κ.σ. chili πάστα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1κ.γ τζίντζερ φρέσκο λιωμένο
2κ.γ κορν φλάουρ διαλυμένο σε 1κ.σ νερό
8 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
2κ.σ κόλιανδρο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Για τα spring rolls
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το λουκάνικο και τα μανιτάρια καλά στυμμένα και ψιλοκομμένα.
Σοτάρουμε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε το καρότο, τα κρεμμυδάκια, το τζίντζερ, τα μπαχαρικά, τις φύτρες, το σκόρδο, τη soya και oyster sauce και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Απλώνουμε ένα φύλλο για spring rolls σε μια επιφάνεια εργασίας, βάζουμε 1 ½ κ.σ γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό κλείνοντας τις άκρες και χρησιμοποιώντας νερό για να κολλήσουν οι άκρες.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα φύλλα και γέμιση.
Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τα spring rolls για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Για την σάλτσα δαμάσκηνο
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ξίδι, το νερό, τη ζάχαρη, την chili πάστα, το σκόρδο, το τζίντζερ και τα αφήνουμε στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία να βράσουν, περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε το κορν φλάουρ και το αφήνουμε στη φωτιά ανακατεύοντας για ένα λεπτό μέχρι να δέσει.
Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη.
Σερβίρουμε τα spring rolls με την σάλτσα δαμάσκηνο.