Σαλάτα με ψητά φιλέτα λάχανου, πανσετάκι, σπανάκι & μαγιονέζα λεμονιού

Σαλάτα με ψητά φιλέτα λάχανου, πανσετάκι, σπανάκι & μαγιονέζα λεμονιού

Εντυπωσιακή και πρωτότυπη ζεστή σαλάτα! Ό,τι πρέπει για ένα εορταστικό τραπέζι!

Υλικά Συνταγής

Υλικά (για 4-6 μερίδες):

Για τα ψητά φιλέτα λάχανου
• 1 μικρό λευκό ή πράσινο λάχανο
• 5–6 κ.σ. ελαιόλαδο
• Ξύσμα από ½ λεμόνι
• 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
• Αλάτι
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την πανσέτα
• 2 συσκευασίες Πανσετάκια Deli a la ellinka
Για τη σαλάτα
• 80–100 γρ. φρέσκο baby σπανάκι
Για τη μαγιονέζα λεμονιού
• 3–4 κ.σ. μαγιονέζα καλής ποιότητας
• 1–2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 55 λεπτά

Εκτέλεση
1. Ψήσιμο λάχανου
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (αντιστάσεις).
Τοποθετούμε το λάχανο όρθιο σε επιφάνεια κοπής, με το κοτσάνι προς τα κάτω, και κόβουμε κάθετες φέτες πάχους 2–3 εκ., ώστε να διατηρούνται ενωμένα τα φύλλα.
Απλώνουμε τα φιλέτα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
2. Σε μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
Αλείφουμε καλά τα φιλέτα λάχανου και από τις δύο πλευρές.
Ψήνουμε για 35–40 λεπτά, γυρίζοντας το ταψί στη μέση του ψησίματος, μέχρι το λάχανο να μαλακώσει και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα στις άκρες.
3. Πανσέτα
Σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς επιπλέον λιπαρά, σοτάρουμε την πανσέτα σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανή.
Μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
4. Μαγιονέζα λεμονιού
Σε μπολ ανακατεύουμε τη μαγιονέζα, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι μέχρι να προκύψει λεία και ισορροπημένη σάλτσα.
5. Σερβίρισμα
Σε μεγάλη πιατέλα απλώνουμε το baby σπανάκι.
Προσθέτουμε τα ζεστά ψητά φιλέτα λάχανου (ολόκληρα ή κομμένα σε μεγάλα κομμάτια).
Πασπαλίζουμε με την τραγανή πανσέτα και περιχύνουμε με τη μαγιονέζα λεμονιού.
Ολοκληρώνουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
________________________________________
Tips
• Η σαλάτα σερβίρεται ιδανικά χλιαρή, ώστε να αναδεικνύεται η γλύκα του ψητού λάχανου.
• Για πιο gourmet αποτέλεσμα μπορεί να προστεθεί παρμεζάνα σε νιφάδες ή καβουρδισμένοι ξηροί καρποί.
• Η μαγιονέζα μπορεί να αντικατασταθεί κατά 50% με στραγγιστό γιαούρτι για πιο ελαφριά εκδοχή.