Ριζότο με μανιτάρια, Back Bacon & τυρί χαμηλών λιπαρών

Ριζότο με μανιτάρια, Back Bacon και τυρί χαμηλών λιπαρών

Μανιτάρια & τραγανό back bacon συνθέτουν το ιδανικό risotto!
Γεύση χωρίς τύψεις! Κρεμώδες χωρίς κρέμα, με λίγο τυράκι light και το τραγανό bacon να δίνει χαρακτήρα! Ιδανικό για cozy μεσημέρι ή βραδάκι.

Υλικά Συνταγής

για 2 άτομα

160 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρναρόλι)
150 γρ. μανιτάρια (λευκά ή μιξ) κομμένα σε φετούλες
4 φέτες back bacon, κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο (προαιρετικά)
600 ml ζεστό ζωμό λαχανικών ή κότας (κρατάμε πάντα λίγο έξτρα)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
30 ml λευκό κρασί (προαιρετικά, για απογλάσσομα)
30 γρ. τυρί χαμηλών λιπαρών (π.χ. light γραβιέρα ή παρμεζάνα light), τριμμένο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μαϊντανός ψιλοκομμένος (για το σερβίρισμα)

Χρόνος προετοιμασίας: 8 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

Εκτέλεση

1. Σωτάρουμε το bacon: Σε βαθύ τηγάνι/κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το bacon και το αφήνουμε να γίνει τραγανό. Το βγάζουμε και το κρατάμε στην άκρη.

2. Μανιτάρια & κρεμμύδι: Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι (και σκόρδο αν βάλεις). Σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

3. Ρύζι: Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά να γυαλίσει.

4. Σβήσιμο: Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί (αν δεν χρησιμοποιήσεις κρασί, προχωράς κατευθείαν με ζωμό).

5. Ριζότο στάδιο-στάδιο: Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό κουτάλα-κουτάλα, ανακατεύοντας συνεχώς και περιμένοντας να απορροφηθεί πριν ρίξουμε την επόμενη. Συνεχίζουμε για περίπου 18-20 λεπτά μέχρι το ρύζι να είναι al dente.

6. Τελείωμα: Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί, το bacon, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.

7. Σερβίρισμα: Σκεπάζουμε για 2 λεπτά να “δέσει” και σερβίρουμε με μαϊντανό από πάνω.

*Light fact: Κρεμώδες, χωρίς καθόλου κρέμα, ελαφρύ αλλά με πλούσια γεύση από το bacon & τα μανιτάρια.