Τι θα ήταν ένα ελληνικό γιορτινό τραπέζι χωρίς χωριάτικα λουκάνικα; (άρθρο)

Τα ελληνικά Χριστουγεννα είναι μια γιορτή πλημμυρισμένη από τα αρώματα και τις γεύσεις των καλών μας φαγητών και γλυκών. Μοσχομυρίζουν τα μελομακάρονα, οι βασιλόπιτες και οι δίπλες και γεμίζει ευωδιές από τα ψητά πουλερικά, τις μυρωδάτες πίτες και τους πατροπαράδοτους χοιρινούς μεζέδες.

 

Oι γιορτές συμπίπτουν με την εποχή που παραδοσιακά στην Ελλάδα, και όχι μόνο, σφάζουν το οικόσιτο χοιρινό. Είναι τα πανάρχαια «χοιροσφάγια» ή «γουρουνοχαρά», όπως τη λένε στην ελληνική επαρχία.
Μεγάλη γιορτή τα χοιροσφάγια καθώς από ένα και μόνο χοιρινό ετοιμάζονταν φαγητά και μεζέδες για ολόκληρη τη χρονιά.Τι νοστιμιές κι αυτές! Τα ψαχνά κόβονται σε κομμάτια για παστό και σύγκλινο, συντηρημένα στο ίδιο το λίπος του χοιρινού και αρωματισμένα με βότανα και αρωματικά ξύλα. Το λίπος από τα εκλεκτά κομμάτια φυλάσσεται ξεχωριστά, για μαγειρέματα και για γλυκίσματα. Με ψιλοκομμένα λιπαρά κομμάτια φτιάχνουν τις τσιγαρίδες, μεζές ό,τι πρέπει για το τσίπουρο.
Ο εκλεκτότερος και εμβληματικότερος, όμως, μεζές του χοιρινού είναι το χωριάτικο λουκάνικο. Απαιτεί μαστόρικο, σοφό συνδυασμό και ισορροπίες σε ψαχνό εκλεκτό, λίπος διαλεχτό, αρτύματα και μυρωδικά, από πράσο και κρασί, μέχρι μπαχάρια και πορτοκάλι. Ό,τι καλύτερο έβγαζε η γη κάθε περιοχής, έμπαινε στο χωριάτικο λουκάνικο που έπρεπε να ωριμάσει έντεχνα, ανάλογα με το κλίμα και το καιρό κάθε τόπου.
Και κάθε τόπος, με τη σειρά του, έχει να καμαρώνει για τα λουκάνικά του, από τους Θεσσαλούς για τα μυρωδάτα λουκάνικα με πράσο, μέχρι τους Μανιάτες για τα λουκάνικα που μοσχοβολούν πορτοκάλι και τους Μακεδόνες με τα πικάντικα και πιπεράτα.
Μεζές εκλεκτός, μερακλίδικος, με γεύση στιβαρή και ρωμαλέα, το λουκάνικο ψήνεται στα κάρβουνα, γίνεται τηγανιά, μπαίνει στη γέμιση των πουλερικών, μέχρι κιμάς γίνεται για σάλτσες ασύγκριτες σε νοστμιά και σπιρτάδα.
Το έντεχνο χωριάτικο λουκάνικο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται πείρα, γνώση και μαστοριά και μαζί φαντασία και δημιουργικότητα. Την πείρα και την τέχνη την έφερε μαζί του από την Καλαμάτα ο Κωνσταντίνος Μουτεβελής, όταν ήρθε στην Αθήνα τη δεκαετία του 1970 με το μυστρικό για το αυθεντικό λουκάνικο με πορτοκάλι και το έκαν γνωστό, όπως του άξιζε, σε όλη την Ελλάδα.
Σήμερα, οι απόγονοί του, πατώντας γερά στην παράδοση των προγόνων τους που την μπολιάζουν με γνώση, μεράκι και δημιουργικότητα, συνεχίζουν το έργο του Κωνσταντίνου Μουτεβελή και μας εκπλήσσουν διαρκώς με νέες γεύσεις, ευφάνταστους συνδυασμούς υλικών και επιλογές από ΠΟΠ προϊόντα από όλη την Ελλάδα.
Γνωρίζοντας καλά τις γαστρονομικές παραδόσεις και τα σπάνια αγαθά της χώρας, επιλέγουν συστατικά διαλεγμένα ένα κι ένα και τα συνδυάζουν με φαντασία και μεράκι στα αυθεντικά, χειροποίηστα χωριάτικα λουκάνικα «Μουτεβελή».
Πρωταγωνιστής της γκάμας το Χωριάτικο λουκάνικο Καλαμάτας, φτιαγμένο με την παλιά, παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή από εκλεκτά κομμάτια χοιρινού αρωματισμένου με την ακαταμάχητη ευωδιά του πορτοκαλιού, καρυκευμένο με θρούμπι, κόλιανδρο και κύμινο, ζυμωμένο με κόκκινο κρασί και καπνισμένο σε φυσικό ξύλο οξιάς. Γεύση μεστή και θερμή, είναι ο εκλεκτός μεζές των γιορτών αλλά και της κάθε μέρας.
Εμπνευσμένα από τη μυκονιάτικη παράδοση τα Λουκάνικα τύπου Μυκόνου «Μουτεβελή» με τις συναρπαστικές ευωδιές των αιγιοπελαγίτικων μυρωδικών είναι ιδανικά για τις πιο μεκλίδικες γιορτινές τηγανιές, όπως και τα Ριγανάτα, μια παραδοσιακή συνταγή γνωστή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με την επιβλητική γεύση και το άρωμα της φρέσκιας ρίγανης.
Τα ελληνικά παραδοσιακά και πιστοποιημένα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για την οικογένεια Μουτεβελή και από αυτά εμνεύστηκαν δύο μοναδικές συνταγές αντάξιες ενός πλούσιου γιορτινού τραπεζιού: Τα χωριάτικα λουκάνικα με Μανούρι και Ελιές Καλαμών, είναι συνταγή ΠΟΠ με τα όλα της: ισορροπεί τέλεια το βουτυράτο μανούρι με την αψάδα της ελιάς Καλαμών σε έναν συνδυασμό δύο εμβληματικών ΠΟΠ προίόντων, ένα σπάνιο χαρμάνι με εκλεκτό χοιρινό. Ίδια φιλοσοφία και για τα λουκάνικα A la Ελληνικά, με βαρελίσια φέτα ΠΟΠ και λιαστές ντομάτες Κυπαρισσίας σε ένα μοναδικό πάντρεμα για απαιτητικούς ουρανίσκους.
Φυσικά, ένα γιορτινό τραπέζι θα έχει και τις ξεχωριστές γευστικές επλήξεις του. Όλοι γνωρίζουμε πόσο ταιριάζουν τα αλλαντικά με τα φιστίκια Αιγίνης, ένας συνδυασμός που τιμούν οι Ιταλοί στη μορταδέλα τους. Αυτό τον γαστριμαργικό συνδυασμό φέρνει η οικογένεια Μουτεβελή στα λουκάνικα Με Φιστίκι Αιγίνης, μια νέα συνταγή που εμπλουτίζει την πλούσια συλλογή «Μουτεβελή», με διαλεχτό χοιρινό, ελληνικά φιστίκια Αιγίνης και ένα ιδιαίτερο μείγμα από βότανα και μυρωδικά! Λιχουδιά εκλεκτή, γεύση αναπάντεχη, ρουστίκ και μαζί εκλεπτυσμένη και φίνα.

Όλα τα λουκάνικα «Μουτεβελής» παρασκευάζονται από διαλεχτά κομμάτια φρέσκου χοιρινού, πρόβειου ή μοσχαρίσιου κρέατος με παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής γης, 100% φυσικά μυρωδικά και μπαχαρικά, φρέσκα υλικά όπως πράσο και πορτοκάλι, εκλεκτό κόκκινο κρασί και χωρίς γλουτένη!
Συνταγές παραδοσιακές και μοντέρνες, ρωμαλέες και φίνες, εμπλουτίζουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και παντρεύουν τις πατροπαράδοτες γαστρονομικές παραδόσεις μας με τη σύγχρονη τάση για ευφάνταστους και τολμηρούς συνδυασμούς.
Οι συνταγές των παππούδων μας, φερμένες στο σήμερα!